+SANGfikir

… adalah nama pena bagi seorang lelaki yang hidupnya bernafas pada bumi yang sama dengan Perdana Menteri Malaysia yang ke-2, ke-3, ke-4, ke-5, ke-6, ke-7, ke-8, ke-9 dan ke-10 …

Berkatalah +SANGfikir;

Aku mulai akan kitab ini dengan nama Tuhan Yang Amat Pemurah atas segala hambaNya dengan sebenar-benar nikmat lagi Amat Mengasihani akan hambaNya dengan sehalus-halus nikmat dan segala puji bagi Tuhan yang menentu ia akan dzatNya dengan berkekalan dan yang mengurnia atas kita dengan nikmat iman dan Islam demikian itu juga segala puji bagi Tuhan Sekalian Alam yang memberi taufik Ia akan seorang menghendak Ia dengan dia kebajikan pada menjalankan akan jalan orang yang soleh dan memberi petunjuk Ia akandia kepada mengenal akandia Tuhan itu dengan yakin.

+SANGfikir

Begitulah pembuka awal catatan ini tuan puan sekalian. Demikianlah caranya +SANGfikir itu berbicara. Demikianlah caranya +SANGfikir itu menulis dengan pena dan tinta.

Berkatalah +SANGfikir;

Adapun kemudian daripada itu maka akan berkata orang banyak yang berkehendak kepada rahmat Tuhan Sekalian Alam untuk mengenali aku ini maka tiadalah aku ini berhajat menyembunyikan diri dengan nama penaku selama-lamanya melainkan dengan izin Tuhan Yang Maha Agung maka akan dijelaskan juga siapa gerangan diriku ini barang selesai sudah semua pekerjaanku barang selesai sudah semua hutangku dengan manusia barang selesai sudah semua hutang dengan Tuhanku barang diberi jalan oleh Tuhanku jua akhirnya maka cukuplah menerangkan kepada orang banyak agar diketahui bahawa aku ini sudah ditinggalkan oleh kedua ibu bapaku yang telah kembali akan mereka berdua itu kepada Tuhan mereka berdua dan ketahuilah olehmu sekalian bahawa Tuhan mereka itu adalah Tuhanku jua dan Tuhan kamu sekalian yang membaca akan kitab ini dan demikian pula perlulah diketahui akan sekalian manusia yang bertebaran di muka bumi ini bahawa saudaraku ada enam orang semuanya iaitulah seorang sudah kembali ke sisi Tuhannya dan Tuhanku jua adanya demikian itu ketahuilah adapun bertebaran di muka bumi pada saat ini empat orang saudara lelaki dan seorang saudara perempuan jua adanya dan adapun bersyukurlah aku ini dengan limpah nikmat kurnia Tuhan ku dengan satu isteri lalu dikurniakanlah akandaku oleh Tuhanku beberapa bilangan anak lelaki dan perempuan jua adanya.

+SANGfikir

Ringkasnya begini tuan puan sekalian. +SANGfikir itu belum bersedia memberi tahu nama sebenarnya. Dia cuma kata dia sudah beristeri dan beranak pinak. Adik beradik beradiknya yang masih hidup ada lima orang dan kedua ibu bapanya sudah meninggal dunia.

Berkatalah +SANGfikir;

Maka ketahuilah olehmu sekalian yang membaca iaitulah dia tidaklah aku mengatakan aku ini benar senantiasa dan tidaklah aku mengatakan aku ini berbudi pekerti mulia dan tidaklah aku mengatakan aku ini sempurna tiada cacat cela kerana sudah barang tentu nafsu jahat itu selalu menggoda manusia jauh dari jalan Tuhannya maka dari karena itu aku berlindung dengan nama Tuhanku dari godaan syaitan yang direjam dan aku berlindung dengan Tuhanku agar dijauhkan akandaku ini dari kejahatan dan kebebalan dan aku memohon kepada Tuhanku dan Tuhan kamu sekalian pembaca yang budiman semoga diberi rahmat dan perlindungan oleh Tuhan yang menunjukkan jalan yang benar maka tatkala kamu menjumpai akandia perkataan atau nukilan atau pandangan yang salah dalam tulisanku ini maka hendaklah kamu sekalian campak akandia ke belakang punggung kalian maka ketahuilah aku ini hanyalah manusia yang tidak punya maka janganlah kalian ikuti aku ini pada jalan yang salah maka ingatlah pesanku ini mudah-mudahan kalian beroleh petunjuk dari Tuhan kalian dan ketahuilah olehmu sekalian bahawa Tuhan kalian itu adalah Tuhanku jua kerana dialah satunya Tuhan dan tiadalah sembahan melainkan hanya kepada Tuhan Sekalian Alam demikianlah ia mudah-mudahan diampun oleh Tuhan bagi kita sekaliannya barang yang menulis dan yang membaca ini atas kesalahan dan kesilapan semoga akan beroleh kita semua ini akan kebahagian di dunia dan di akhirat dari itu berdoalah juga kita sekalian agar dihindari kita dari azab api neraka yang menyala yang isinya banyak dari kalangan jin dan juga manusia.

+SANGfikir

Mudah cerita begini tuan puan sekalian. Benda betul tuan ambil. Benda salah seharusnyalah tuan puan sekalian buang jauh-jauh. Sebabnya +SANGfikir itu tidak pernah mengatakan dia sentiasa benar. Ketahuilah bahawa dia itu hanyalah manusia yang tidak lepas dari kesilapan dan kebebalan.

Buih Air Sabun Yang Membeku
Photo by Skyler Ewing on Pexels.com

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَآ إِن نَّسِينَآ أَوْ أَخْطَأْنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَآ إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُۥ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبْلِنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِۦ ۖ وَٱعْفُ عَنَّا وَٱغْفِرْ لَنَا وَٱرْحَمْنَآ ۚ أَنتَ مَوْلَىٰنَا فَٱنصُرْنَا عَلَى ٱلْقَوْمِ ٱلْكَٰفِرِينَ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap golongan yang engkar. Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka.

ﺁﻣِﻴْﻦُ ﻳَﺎ ﺭَﺏَّ ﺍﻟْﻌَﺎﻟَﻤِﻴْﻦ

Berfalsafah biar tegap,
bermantik biar cekap,
berkalam biar mantap.

fikrah +SANGfikir ini hanya layak dibaca oleh orang-orang yang mahu berfikir.